Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Myšlení (hloubání...) x Demokracie a komerční principy

Tentokrát článek ve zcela jiném duchu, stylu i způsobu napsání… Zamýšlel jsem nechat svá „vážná témata“ o něco na později, pomalu…, až se tu „otrkám“, ale především až (samozřejmě pokud) získám nějaké čtenáře a budu vidět, že to skutečně může mít nějaký smysl… Tlachání „do větru“ nemám rád, a nemám vskutku ani nejmenší potřebu vylévat si do prázdna duši na internet, ani si nějak „honit ego“ apod. (o mých úvodních příspěvcích a jejich motivech si myslete, co chcete .-), mohli by být i z těchto [a jejich] pomezi-řádek jasné… [samozřejmě zkusit zaujmout, vyzkoušet si…, atd.]). Poslední článek pana Karla Drábka zde mne inspiroval k výlevu :-) – na téma vlastně trochu jiné (odvozené), než o jaký prostě v onom šlo. A je to – jak už je asi zřejmo – téma, které jsem samozřejmě nastolit se chystal…

Nuže, nastane jen dřív. Ačkoli tak či tak se jedná pouze o velmi krátkou, nesmělou, úvodní, … :-) rozcvičku, mého rozebírání tohoto problému, fenoménu, věci, či jak to nazveme, a věcí s tím různě souvisejících, odvozujících, příbuzných, …… apod.

Snad se to smí – použít ve svém článku svůj vlastní příspěvek z diskuze k jinému…(?). Přijde mi to na druhé straně právě teď jako dobré a vhodné – na rozdíl od předchozích (zatím dvou), kde jsem si vyloženě hračičkoval (to já prostě rád…:-)), 150x si to četl dokola a precizoval a „ladil“ tu slovíčko, tu tečičku, tu barvičku :-)) …… - je na řadě pro změnu (a to já taky rád – ovšem jen někdy, teda vlastně jen velmi někdy… :-)) prostě něco „vychrlit“. Tak, jak chrlím ve filodebatování u piva, nebo v diskuzí k článku – když už se tedy (celkem vzácně – ale pak s vervou) do nějaké zapojím. Tak jsem teď vychrlil i tento úvod (a nebudu ho číst už...), a tak i „úvod k tématu“, kterým bych se rád zabýval hlouběji, a zcela nepochybně (alespoň dokud budu blogovat) se k němu budu z různých úhlů ještě mnohokrát vracet…

 

Čili můj úvod k tématu (reakce na článek pana Drábka, s názvem – i obsahem – „Alternativci do rubriky „věda a technika“ opravdu nepatří“) – zde:

 

Opět váš článek podepisuji do puntíku (byť sám záhadologické "studie" nečtu ani jako logická cvičení:-)). Nemám, co dodat, jen bych opakoval, co už bylo napsáno.

Snad jen vaší vírou ve čtenáře si nejsem jist, doznávám, že jsem výrazně větší skeptik. Z toho, co vidím kolem sebe, jak snadno se většina lidí nechává manipulovat - efektem, komerčními psychologickými strategiemi, náhražkami víry (dnes "věci mezi nebem a zemí")... Aniž by se ptali - kupř. "jak (princip, způsob) by to mohlo fungovat??"! Kolik lidí si dnes položí tuhle otázku - ať se jedná o rozdíl v tom a tom pracím prášku nebo o "znamení zvěrokruhu"...?? Uff... A to i inteligetní a vzdělaní lidé! Měl jsem kupř. kamaráda (bohužel nedávno zesnul) - šachistu, PhDr., zabýval se "myšlením o myšlení" a rozvíjením intelektu u dětí například, ... - a věřil na znamení horoskopu!

A když jsem se ho zeptal - přemýšlels někdy, jak by to sakra mohlo jako fungovat? Odvětil překvapeně, že ne!! - "hmm, tuhle otázku jsem si nikdy nepoložil...". Chápu duševní potřebu přirozenou člověka něčemu věřit, abychom se nezbláznili ze složitosti světa a všeho v něm... Ale jsem frustrován a smutný z toho, přestávají si lidé klást takovéto otázky! Nezajímají se o fakta, nepokouší se vzdělávat, ba dokonce už nad tím ani se zamýšlet... Dle mého je to "výchovou" (v širším slova smyslu a nejen dětí...). Jsem pravičák, demokrat (ač tam je to do nějaké míry k diskutování, kam až...), nechtěl bych (probůh!) nic "nařizovat", cenzurovat apod.

Ale jsem názoru, že by mělo lidstvo i v kapitalismu a demokracii nalézt metody, jak popularizovat myšlení vědecké, kladení si otázek "jak by to mohlo fungovat", zajímání se a přemýšlení..., namísto pouhého podléhání a vezení se a výchovy nepřemýšlet (jelikož - chtě nechtě - čím méně budou "ovce" přemýšlet, tím snadněji na nich mohou ti "chytří" (co se "byznysu" týče, bez skurpulí, anebo se skurpulemi inu samozřejmě omezenými) vydělávat a vést je... Jiný kamarád, který se živí byznysem, zas samozřejmě říká přesně tohle - čím budou hloupější, tím líp...

A já dokonce skepticky myslím, že některé komerční "shluky", média atd., se snaží i přímo cíleně vychovávat(!!) lidi tímto směrem (nejen využívat, popř. zneužívat... lidskou "hloupost" a jejich "nekladení si takových otázek" apod.) – vychovávat strategicky a promyšleně... A to si myslím, že by mělo být /nějakým způsobem??) "trestné"...! No, to jsem se nakonec "rozparádil"...:-) Ale jsou to věci, které hlásám furt.... Rozhodně i tím bych byl se rád zabýval ve svém blogu (a ještě jednou vám děkuji za milé přivítání zde v diskuzi pod mojí zdejší prvotinou). V.Soběhrd

 

Následuje ještě reakce na toto od uživatele „Awathorn“:

„To co jste právě popsal považuji za jeden z největších problémů naší společnosti - totální rezignace na kritické myšlení.Každé ráno se cestou vlakem dívám co drží spolucestující v rukou - většina Blesk, pak následují různé Rytmy života a podobné "informační bulletiny ze společnosti" a několik málo jedinců potom drží v rukou seriózní noviny.Nechci tu diskutovat na téma bulvár,to ne,chci na tom demonstrovat jak společnost upadá do jakési letargie - proč se namáhat přemýšlením o rozpočtu když si mohu přečíst o nových prsou celebrity XY?A od toho je jen kousek k - proč se namáhat studiem přírodních věd,když alternativci nabízí vysvětlení jednodušší a zábavnější.Média veřejnoprávní,která by měla jednoznačně stát na vzdělanostní straně barikády tak bohužel velmi často nečiní a ještě víc tenhle intelektuální marasmus prohlubují (viz ČT a legendární aféra s Detektorem, příkladů by ale bylo mnohem více)

A můj „doslov“… :-)

„Chápu, že je možné přečíst si "Rytmus života" apod. pro zábavu, pro odlehčení, relaxaci... Jako si člověk pustí i třeba nenáročný, čistě zábavný oddechový film... Ale pokud (a k tomu bohužel zcela "anarchisticky" volné komerční principy tlačí) redukuje JEN na toto (krom práce), je to zlé. Právě tak, jak píšete. ČT je bohužel do jisté míry taky komerční, ač proti jiným stále sakra "zlatá"...! Ale dobře - komerční subjekty se snaží lidem dávat to, co chtějí. Pak je problém v tom, proč lidé chtějí POUZE tohle? Nebo takřka... Společnost na ně tak působí a vychovává je k tomu. Ve zcela neřízené demokracii se osvěta uplatňuje bohužel pouze tak, jak se uplatňuje... Vím, teď lze namítat - kdo má patent na rozum aby mohl "řídit" apod.?? A jak by to bylo nebezpečné... (nedobře nastaveno určitě!) Ale přeci jen - je přeci jasně definovatelný rozdíl v principech, podobně, jako "co je věda" a není...“.

 

Přivítám (velmi) jakékoli názory a zahájení dlouhodobé diskuze (která by se nemusela, resp. neměla… omezit pouze na diskuzi pod tímto článkem). Opakuji, že v článku pana Drábka jsme toto „řešili“ jen mimochodem a odbočením od tématu zcela jinam…, článku se jedná pouze o správné zařazování do rubrik. Já bych velmi rád zahájil tímto diskuzi ovšem právě na toto téma přímo…

Autor: Vítězslav Soběhrd | čtvrtek 29.7.2010 8:30 | karma článku: 6,48 | přečteno: 657x
  • Další články autora

Vítězslav Soběhrd

Kauza koupaliště Lhotka (!! SOS !!) (ještě jednou)

Vážení kdokoli... Ač jsem své blogování zde byl nucen (ledva po jeho zahájení) před delší dobou z časových důvodů ukončit (poslední článek s ambiciózním tématem "existence a smysl života - potažmo inteligence - ve vesmíru" :-) zůstal mi už jen ležet v stavu rozpracování...), "vracím" se nyní alespoň jednorázově s tímto apelem a využívám své možnosti alespoň takto zde publikovat... Prosím všechny, kteří by mohli v této věci jakkoli pomoci (nápady, medializací, popř. i jakoukoli další osobní aktivitou...), aby tak učinili. Předem s vřelými díky... (a omlouvám se za rozsah, text nebyl koncipován jakožto blogový článek...)

4.6.2012 v 9:00 | Karma: 15,62 | Přečteno: 1605x | Diskuse| Politika

Vítězslav Soběhrd

Kauza koupaliště Lhotka (!! SOS !!)

Vážení kdokoli... Ač jsem své blogování zde byl nucen (ledva po jeho zahájení) před delší dobou z časových důvodů ukončit (poslední článek s ambiciózním tématem "existence a smysl života - potažmo inteligence - ve vesmíru" :-) zůstal mi už jen ležet v stavu rozpracování...), "vracím" se nyní alespoň jednorázově s tímto apelem a využívám své možnosti alespoň takto zde publikovat... Prosím všechny, kteří by mohli v této věci jakkoli pomoci (nápady, medializací, popř. i jakoukoli další osobní aktivitou...), aby tak učinili. Předem s vřelými díky... (a omlouvám se za rozsah, text nebyl koncipován jakožto blogový článek...)

3.6.2012 v 10:00 | Karma: 10,33 | Přečteno: 868x | Diskuse| Politika

Vítězslav Soběhrd

„Už vím proč?“ – 00. Všem (nejen)blogerům blízce smýšlejícího druhu

Zdravím vás! Tedy jsem dneškem (včerejškem – nedovolilo mi to však třetí článek téhož dne publikovat) počal vydávat svůj avizovaný „seriál filozofování“ (obdařen názvem „Už vím proč?“).Pokud by se vám líbil a dovedli jste se ztotožnit s hlásanými principy – či alespoň s větší částí myšlenek (jakož i zejm. třeba s potenciálním smyslem šíření takových...), nesmírně mne potěší i jakékoli zapojení vás dalších; popř. i pomoc s „propagací seriálu“ :-), ale i třeba jakékoli vlastní „překlady“ něčeho! – pro čtenáře neochotné zabývat se takto náročným čtením... (čiliže pro čtenáře přirozeně většinového) atp.

20.8.2010 v 0:05 | Karma: 7,94 | Přečteno: 1156x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Soběhrd

„Už vím proč?“ – 01. Způsoby popisu světa (2/2)

Stále slýchávám kolem sebe, že věda je pouze jedním z možných způsobů popisu světa (ať už takto formulováno přímo, či nepřímo). Šli jsme se tedy podívat na tento „oříšek“... Druhá část prvního dílu seriálu „Už vím proč?“ – Způsoby popisu světa. [první část zde]

19.8.2010 v 8:36 | Karma: 10,95 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Věda

Vítězslav Soběhrd

„Už vím proč?“ – 01. Způsoby popisu světa (1/2)

Stále slýchávám kolem sebe, že věda je pouze jedním z možných způsobů popisu světa (ať už takto formulováno přímo, či nepřímo). Pojďme se tedy v prvním díle mého slibovaného „seriálu filozofování“, jejž jsem nakonec (z jistých „historických“ příčin) symbolicky pojmenoval „Už vím proč?“ (pozor však – název potenciálně zavádějící...), podívat na tento „oříšek“...

19.8.2010 v 7:35 | Karma: 10,70 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Věda

Vítězslav Soběhrd

Moudrosti Forresta Gumpa aj. – aneb „Když už jsem tak daleko…“

Zase jedno z mých – vulgárně „out of aktuální dění“ – filotlachání; opět z šuplíku „pohádky“ a vyznání, tentokrát bez „tvorby“ a v maskovaně odlehčených barvách.„Máme svůj osud, nebo nás jen tak unáší větřík? Možná... – možná obojí, možná je to obojí najednou, alespoň občas...“ :-)

9.8.2010 v 17:00 | Karma: 15,23 | Přečteno: 3164x | Diskuse| Kultura

Vítězslav Soběhrd

Vážně vás poutají jen „populární“ témata, otřepávaná všemi? :-)

To je arogantní drzost, co... Překvapilo mne (dost), jak málo lidí „kliklo“ např. na článek, kde jsem - krom krátké „pohádky“ - nabídl v plen dvě ukázky z hudební autorské tvorby... Očekával jsem, že vzbudí zvědavost...(!) Jsem tu čerstvě, tepřiva se tu ohřívám a rozkoukávám; učím se, jak psát blog, aby to někdo četl, aniž bych se musel vzdát zamýšleného obsahu sdělení... :-) Vím, zatím má grafomanie, neodolávání nutkání narvat do článku „vše“, jakož i přehnaná složitost psaní a náročnost na čtení – za moc nestáli... Snad se zlepším .-), kupř. z „komprimátu“ témat „Tak jinak...“ zamýšlím udělat seriál s díly zaměřenými úzce na některé z nich (a je jich požehnaně), ...

5.8.2010 v 6:22 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Soběhrd

Tisíc let žít… – kratičká úvaha + bonus (2 hudební ukázky)

Chtěli byste žít tisíc let? Mít dost času na všechno v životě...? Anebo co byste si přáli, potkat tak „kouzelného dědečka“? Kratičká úvaha + příslušející autorská skladba hudební + jako bonus jedna z romantických vod – zejm. (ač nejen nutně) pro dámy „... zdálo se jí, docela k probuzení opojením...“ (míváte občas holky takové sny?.-))

3.8.2010 v 13:08 | Karma: 11,48 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Poezie a próza

Vítězslav Soběhrd

Tak jinak… Proč svítí hvězdy?? Kde maj dobrý pivo?? Vaše znamení?

Kladu tuto otázku (1, 2, či 3??) – zejm. ženám (přiznávám) už spoustu, relativně spoustu?:-), spoustu let... Jaké byste očekávali odpovědi, popř. v jakém procentu? (aneb: „Di do pr*ele, k čemu mi to je??“...)

30.7.2010 v 13:18 | Karma: 14,33 | Přečteno: 2005x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Soběhrd

E-SeMeSková E-ro(man)tika…

V nepoznatelném návazu na první „dílo“ mé, dnes krátké zprávy textové, konkrétně -tikou zabarvené... (a nakonec i v ukázku něco z e-mailových, pro obohacení). Nuže... Kdysi jsem napsal třeba tuto:

28.7.2010 v 14:30 | Karma: 12,77 | Přečteno: 1340x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Soběhrd

Začíti blogovati, pravíš?

Povyprávění o tomto počinu a úvahách souvisivých... (zakrytě i cos o autoru). Jakožto základní kámen blogu drobet bobtnatější a exhibičně „opracovanější“ (úchylky narcisgrafomanské, dictumpuntičkářské i jiné bezuzdně rovnou obnažujíc v éter). Alternativně řečeno – prvotina s bezduchou veršovánkou v úvodu a nabubřelým textem diskutabilní stupidnosti následným, na téma „mé vidění fenoménu blog včera, dnes a zítra“. Ačkoli z hlediska globálního (filozofického, psychologického, sociologického či jiného) naprosto žádné rozebírání tématu „blog“ obecně ba ni nezasahuje a vlastně vůbec myšlenkový přínos má (pokud nějaký) opravdu zhola zanedbatelný, což mi ale pro počátek přišlo jakosi v pořádku...:-)

26.7.2010 v 9:56 | Karma: 11,36 | Přečteno: 902x | Diskuse| Osobní
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1552x
Kreativní individualista, chorobný perfekcionista, nenapravitelný filozofovač a Sisyfovský hledač absolutní moudrosti:-) (v každé oblasti a při zahrnutí rádoby zcela všech souvislostí a nuancí…). Bijec za ideje a principy z svého pátrání vzešlé, byť by i proti "zájmům" jeho stály. Též muzicivní rádobytvořič, rádobyplíhalovský kytarista, sem tam i textař.Dál třeba hokejovej gólman (a příl. organizátor podobně postižených amatérů pražských…), na stará kolena zvažovač (mírně skeptický) zahájení zhola nerentabilního studia (umělá inteligence) a věnování se muzice (což baví jej as nejvíc) – to vše nejl. při nějakés nenáročné práci (hledám:-))… Světapojetí vědeckého, stavu znovusvobodného (nabídky potěší.-)), profese vyhořele programátorské, věk "robě Husákovo". Budoucnazření chronicky sinusoidního (lehká maniodeprese nevylučitelná), majetek (funds, realty, childs [dle dostupných zpráv], HIV [dtto]) negativní. V diskuzích "vita.s".