Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Už vím proč?“ – 01. Způsoby popisu světa (2/2)

Stále slýchávám kolem sebe, že věda je pouze jedním z možných způsobů popisu světa (ať už takto formulováno přímo, či nepřímo). Šli jsme se tedy podívat na tento „oříšek“… Druhá část prvního dílu seriálu „Už vím proč?“ – Způsoby popisu světa. [první část zde]

Krajina stvořeníZ.Hajný

 

1.3.      Způsoby popisu světa – závěry

A dostáváme se (konečně :-)) k „jádru věci“, co se tématu tohoto článku týká – totiž k metodám onoho výše/níže (a všude kolem) zmíněného… A zde je třeba – jak nám (doufám) již opět logicky vyplynulo – nejprve mírně předefinovat náš termín: Ani věda, ani jakýkoli „jiný“ přístup ke zkoumání všehomíra (neboli zcela čehokoli) nemá být způsobem popisu světa, alebrž „pouze“ způsobem projevování snahy o něj (principiální rozdíl je v tuto chvíli snad již zcela zřejmý).

1.3.1.             Závěr 1

Formulace „Způsoby popisu světa“ není tou správně nastolenou. Správně viz. výše/níže…

1.3.2.             Závěr 2

Z výše popsaného (logicky nevyhnutelného) nám vyplývají dva (v základním, „fundamentálním“ principu skutečně pouze dva) možné přístupy – „Způsoby popisu světa“; tedy správně „Způsoby zkoumání světa, přemýšlení o něm a objevování (popř. „tvorby“) jeho popisu“: 

> Věda:

·       Věda je „systematický způsob poznávání skutečnosti“ – za použití vědeckých metod (viz. též dále).
Ve vědě jde o „systematické racionální a metodické vyvozování a zobecňování nových poznatků na základě abstraktního myšlení a teoretické činnosti“.
Vědecké poznávání je „soustavná, kritická a metodická snaha o pravdivé a obecné poznání“. (veškeré citace v kurzívě pocházejí z Wikipedie)

·Za vědecký poznatek lze považovat „každé propracované a obecné rozumové poznání vycházející z pozorování, rozvažování nebo experimentu“. Cílem vědy nejsou domněnky (ač tyto mohou sloužit a slouží jako nástroj, inspirace, atd.), nýbrž skutečně objektivní poznatky a z těchto budované poznání o světě (všehomíru – o čemkoli…). A poznání znamená „určité, spolehlivé a případně i ověřené vědění – na rozdíl od nejasného tušení, neověřeného a tudíž nespolehlivého mínění, případně pouze přijímaného věření…“ .-). Tedy vědění (tak i vznikl přec termín věda!) – v případě vědy samozřejmě výhradně ověřené – je-li již poznatek v této fázi a může být obecně brán za fakt (viz. také níže – co to přesně znamená…), anebo samozřejmě „pracovní hypotézy“ – opět však získávané a zpracovávané výhradně v souladu a konzistenci s těmito principy a metodikami skutečného poznávání a „bádání“ (hypotézy vždy „formulované tak, aby je bylo možno potvrdit nebo vyvrátit“ – což se mj. u „nevědy“ i občas neděje… Jakož i „hypotéza již musí být podložena celou řadou faktů vytyčujících nám další směr výzkumu“… Atd. – viz. odkazy). (citace v kurzívě znovu Wikipedie)

·Vědou získávané poznatky (jakož i teorie ve fázi hypotéz) musí vždy korespondovat se všemi ostatními poznatky veškerých disciplín a oborů již získanými (objektivním způsobem a tomuto neodporujícími metodami). Opět podstatný principielní rozdíl oproti jiným „způsobům poznávání“…

·       A jak již jsem samozřejmě zmínil – věda tedy není popisem světa, alebrž popis světa je „pouhým“ jejím produktem (což platí pochopitelně i pro „nevědu“, avšak na rozdíl od dalšího…). Produktem neustále se dynamicky vyvíjejícím z její přirozenosti, nikdy však popírajícím sám sebe a vždy korespondujícím se všemi ostatními poznatky všech oborů (globálně konzistentní). Prokázané vědecké „teorie“ (v uvozovkách, jelikož tímto se slovo „teorie“ mění v pouhý název, který jí ovšem většinou zůstává [častá demagogická argumentace lidí tohoto faktu neznalých – že je to přec jen „teorie“…], byť se již jedná o prokázaný fakt – bez ohledu(!), že jej lze dále zobecňovat a zpřesňovat [10]).

> Nevěda :-) (ne ve smyslu, že by snad věda všechno věda :-) – to ani principy nedovolují [11])

·Náboženství a jiné víry (jejich některé bezesporu třeba i dobré morální kredity a přínosy [krom „nemorálních“ jako perzekucí a válek atd.] v této souvislosti samozřejmě vynechejme) – mystika, magie, „duchovno“ a duše, „tajemno“, „věci mezi nebem a zemí“ a tak dál a tak podobně.

·       „Pseudovědy“: „Druhy znalostí či postupů, které jejich vykonavatelé považují či prohlašují za vědecké a používají k jejich prezentaci vědecký nebo vědecky vypadající jazyk, ale nedodržují přitom základní pravidla vědy (například nemají povahu ověřitelné vědecké metody, teze či teorie nenacházejí potvrzení ve vědeckých výzkumech nebo jsou dokonce v rozporu s pozorováními apod.“ (opět Wikipedie).

Pozn.: V této souvislosti bych opět rád poprosil vyznavatele věd/pseudověd, aby si nalezli v encyklopedii svůj obor – je-li jakožto věda anebo pseudověda zařazen (či ZDE v „systému věd“, anebo kupř. ZDE či ZDE), a dle toho – mimo jiné(!) – řadili kupř. i svoje články na blozích (opět odkaz na pojednání o tom panem Drábkem), jakož i vůbec zejména takto svůj obor správně a v pořádku dle platných definic a formulací lidského jazyka vždy a všude nemystifikačně (tedy alespoň v tomto smyslu seriózně a důstojně) prezentovali.

·Jak už jsem výše řekl, příčiny (motivace) všech těcho fenoménů chápu (a považuji žel za prosté „nutné zlo“, nutné „lešení“ vývoje intelektu, …) a není lze proto jejich existenci (a historii) odsuzovat. Nicméně – též na žádný případ ne propagovat, nýbrž naopak – a to co nejintenzivněji (pomáhejte, prosím…). V zájmu zachování, „nedegenerace“ a vůbec v důsledku třeba neautodestrukce lidstva (není-li mu přirozeně a v brzku souzen zánik kupř. pro „splnění úlohy“)[znovu 6]+ [ještě 13]. Neb – jak již jsem rovněž výše řekl – „jelikož celý proces není přec statický“ anebo „nebezpečí jen vidím v tom, nezhupsnout příliš“ ([opět 7], atd.)…

1.3.3.             Závěr 3

Z hlediska onoho „fundamentálního principu“ nedovedu si představit možnost existence jiných způsobů náhledu na svět, jeho chápání, poznávání a zkoumání, nežli zmíněné v „Závěr 2“. Samozřejmě – ale o tom už jsme hovořili výše – lze (a v období jejich „paralelní aktivní existence“ je do jisté míry vždy i nevyhnutelno) tyto vzájemně „míchat“, prolínají se, jakož i ovlivňují svůj vývoj navzájem… Ale je extrémně důležité mít neustále toto prolínání na paměti, být si jej vědomi a umět v případě „potřeby“ vždy (kdykoli) tyto správně „rozseparovat“ a rozeznat…! Amen :-)

 

1.4.Způsoby popisu světa – „doslov“…

1.4.1.             Budoucnost

Jinak však buďme v klidu, opravdu „jen tak brzy“ (resp. vůbec nikdy, z principielních příčin [dokonce několika]) nehrozí, abychom si mohli říct „Stručné, logické jasné, není co dodat. Svět je popsán. Jdu si hodit mašli :-(“ (nádherný! to komentář :-), jejž jsem objevil pod článkem pana Streita zde – jeho psaní zejm. o kosmologii též mohu asi vřele doporučit [byť k něčemu bych měl i komentáře, výhrady, či sem tam vzácně troufl bych si ba i na polemiku – ale zejm. jsem se ještě sám nedostal k řádnému prostudování všech, popravdě vlastně prozatím pouze toho jednoho odkazovaného…:-)]).

Stále bude co objevovat, zkoumat, nalézat, zobecňovat, zpřesňovat, … Stále bude prostor i pro fantazii, umění (silně inspirované třeba i právě těmi frustracemi – jeden z pozitivních vedlejších vlivů inu :-)), atd. atd. atd.

1.4.2.             Kontroverze (?)


K článkům vřele (a vážně) uvítám i argumenty „záhadologů“ atp. (alespoň trochu smysluplné a pokud díl opravdu pečlivě celý přečetli a „uvnímali“!), jakož i vás VŠECH ostatních, jakkoli v cokoli „mezi nebem a zemí“ apod. věřících (na jakýkoli způsob…). A v žádném případě se ničemu takovému ani v nejmenším nevysmívám, jakož ani nechci nikomu jeho víru jakkoli „násilně“ vymlouvat či brát – její subjektivní potřebu chápu a respektuji (a v určitém smyslu třeba její schopnost mohu i závidět… [kupř. žije se „o něco“ snáz a nese všechno lépe, atd.]). Skoro by se mi chtělo vyřknout klasickou větu „Jsem ateista – až se bojím, že mě pánbůh potrestá“ – ale bohužel (vida, jaká to ovšem odvozenina – „bohu-žel“ .-)) tomu tak není (tedy ateista – v obecně vnímaném „náboženském“ smyslu tohoto slova – samozřejmě jsem).

 

Děkuji za pozornost.

 

Pozn.: Tento článek do rubriky „Věda a technika“ opravdu s dovolením patří .-)

Poznámky: (odkazované v textu)

[6] Kampak, k čemupak a pročpak nám ten lidský druh na planetě Zemi spěje? Téma některého z dalších dílů (role života [potažmo inteligence?] ve všehomíru – vznik, smysl, směr)…

[7] Aktuální stav druhu – „pubescentní období lidstva“ – zas téma do dalších kapitol, ať již rozptýleně či samostatně.

[10] Příklad: Einsteinova relativita zobecňující a zpřesňující – nikoli v tomto smyslu vyvracející – fyzikální objevy sira Isaaca Newtona (neméně geniálního, jen inu s menším počtem možných „vstupů“ ve své době k dispozici).

[11] Což by vystačilo opět na samostatnou rozvahu, rozebrání a popis – nicméně z logiky to opět zcela samovolně vyplývá a koresponduje .-)

[13] Samozřejmě i produkty „vědeckých principů“ poznávání světa mohou pomoci zániku inteligentního druhu – kupř. zbraně… Nicméně nikoli způsobit jej! (další velice běžná zjednodušující demagogie). Je-li mu zánik „souzen“ (tedy zákonitosti /logicky přírodní/ vývoje k němu směřují – ať nutně, či s nějakou komplexní pravděpodobností /může se jednat i o „závod“, k čemu dospěje dřív…/), nastane. V každém případě by bez objektivního poznávání světa nastal však vždy nutně ještě mnohem dřív. Bez „vědeckého“ (jak jsme jej již v textu definovali) přistoupení ke světu neměli bychom ani luk a šíp (a vymřeli v těžkých dobách hlady + jako bezmocná oběť šelem, zimou, atd.), oheň… Bez impulsů vědeckého smýšlení nerozvíjel by se dále ani náš intelekt a nestali bychom se tudíž nikdy lidmi (byť poté jako přirozený vedlejší efekt vymýšlejícími i „nevědy“)… Nevytvořili ba ani společenství, ani kulturu, atd. atd. Argumenty, že by nás mohla zničit právě „věda“, jsou proto vskutku demagogické a krátkozraké. Zničit nás může pouze „příroda“ včetně nás samých, a vědecké pojímání zkoumání světa nám v tom může jak pomáhat, tak pomáhat bránit. Nějaké brzdění vývoje je už vůbec pochopitelně nemožné… :-) Ale to už se dostávám opravdu k tématu [6], jindy…

Autor: Vítězslav Soběhrd | čtvrtek 19.8.2010 8:36 | karma článku: 10,95 | přečteno: 1876x
  • Další články autora

Vítězslav Soběhrd

Kauza koupaliště Lhotka (!! SOS !!) (ještě jednou)

Vážení kdokoli... Ač jsem své blogování zde byl nucen (ledva po jeho zahájení) před delší dobou z časových důvodů ukončit (poslední článek s ambiciózním tématem "existence a smysl života - potažmo inteligence - ve vesmíru" :-) zůstal mi už jen ležet v stavu rozpracování...), "vracím" se nyní alespoň jednorázově s tímto apelem a využívám své možnosti alespoň takto zde publikovat... Prosím všechny, kteří by mohli v této věci jakkoli pomoci (nápady, medializací, popř. i jakoukoli další osobní aktivitou...), aby tak učinili. Předem s vřelými díky... (a omlouvám se za rozsah, text nebyl koncipován jakožto blogový článek...)

4.6.2012 v 9:00 | Karma: 15,62 | Přečteno: 1605x | Diskuse| Politika

Vítězslav Soběhrd

Kauza koupaliště Lhotka (!! SOS !!)

Vážení kdokoli... Ač jsem své blogování zde byl nucen (ledva po jeho zahájení) před delší dobou z časových důvodů ukončit (poslední článek s ambiciózním tématem "existence a smysl života - potažmo inteligence - ve vesmíru" :-) zůstal mi už jen ležet v stavu rozpracování...), "vracím" se nyní alespoň jednorázově s tímto apelem a využívám své možnosti alespoň takto zde publikovat... Prosím všechny, kteří by mohli v této věci jakkoli pomoci (nápady, medializací, popř. i jakoukoli další osobní aktivitou...), aby tak učinili. Předem s vřelými díky... (a omlouvám se za rozsah, text nebyl koncipován jakožto blogový článek...)

3.6.2012 v 10:00 | Karma: 10,33 | Přečteno: 868x | Diskuse| Politika

Vítězslav Soběhrd

„Už vím proč?“ – 00. Všem (nejen)blogerům blízce smýšlejícího druhu

Zdravím vás! Tedy jsem dneškem (včerejškem – nedovolilo mi to však třetí článek téhož dne publikovat) počal vydávat svůj avizovaný „seriál filozofování“ (obdařen názvem „Už vím proč?“).Pokud by se vám líbil a dovedli jste se ztotožnit s hlásanými principy – či alespoň s větší částí myšlenek (jakož i zejm. třeba s potenciálním smyslem šíření takových...), nesmírně mne potěší i jakékoli zapojení vás dalších; popř. i pomoc s „propagací seriálu“ :-), ale i třeba jakékoli vlastní „překlady“ něčeho! – pro čtenáře neochotné zabývat se takto náročným čtením... (čiliže pro čtenáře přirozeně většinového) atp.

20.8.2010 v 0:05 | Karma: 7,94 | Přečteno: 1156x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Soběhrd

„Už vím proč?“ – 01. Způsoby popisu světa (1/2)

Stále slýchávám kolem sebe, že věda je pouze jedním z možných způsobů popisu světa (ať už takto formulováno přímo, či nepřímo). Pojďme se tedy v prvním díle mého slibovaného „seriálu filozofování“, jejž jsem nakonec (z jistých „historických“ příčin) symbolicky pojmenoval „Už vím proč?“ (pozor však – název potenciálně zavádějící...), podívat na tento „oříšek“...

19.8.2010 v 7:35 | Karma: 10,70 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Věda

Vítězslav Soběhrd

Moudrosti Forresta Gumpa aj. – aneb „Když už jsem tak daleko…“

Zase jedno z mých – vulgárně „out of aktuální dění“ – filotlachání; opět z šuplíku „pohádky“ a vyznání, tentokrát bez „tvorby“ a v maskovaně odlehčených barvách.„Máme svůj osud, nebo nás jen tak unáší větřík? Možná... – možná obojí, možná je to obojí najednou, alespoň občas...“ :-)

9.8.2010 v 17:00 | Karma: 15,23 | Přečteno: 3165x | Diskuse| Kultura

Vítězslav Soběhrd

Vážně vás poutají jen „populární“ témata, otřepávaná všemi? :-)

To je arogantní drzost, co... Překvapilo mne (dost), jak málo lidí „kliklo“ např. na článek, kde jsem - krom krátké „pohádky“ - nabídl v plen dvě ukázky z hudební autorské tvorby... Očekával jsem, že vzbudí zvědavost...(!) Jsem tu čerstvě, tepřiva se tu ohřívám a rozkoukávám; učím se, jak psát blog, aby to někdo četl, aniž bych se musel vzdát zamýšleného obsahu sdělení... :-) Vím, zatím má grafomanie, neodolávání nutkání narvat do článku „vše“, jakož i přehnaná složitost psaní a náročnost na čtení – za moc nestáli... Snad se zlepším .-), kupř. z „komprimátu“ témat „Tak jinak...“ zamýšlím udělat seriál s díly zaměřenými úzce na některé z nich (a je jich požehnaně), ...

5.8.2010 v 6:22 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Soběhrd

Tisíc let žít… – kratičká úvaha + bonus (2 hudební ukázky)

Chtěli byste žít tisíc let? Mít dost času na všechno v životě...? Anebo co byste si přáli, potkat tak „kouzelného dědečka“? Kratičká úvaha + příslušející autorská skladba hudební + jako bonus jedna z romantických vod – zejm. (ač nejen nutně) pro dámy „... zdálo se jí, docela k probuzení opojením...“ (míváte občas holky takové sny?.-))

3.8.2010 v 13:08 | Karma: 11,48 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Poezie a próza

Vítězslav Soběhrd

Tak jinak… Proč svítí hvězdy?? Kde maj dobrý pivo?? Vaše znamení?

Kladu tuto otázku (1, 2, či 3??) – zejm. ženám (přiznávám) už spoustu, relativně spoustu?:-), spoustu let... Jaké byste očekávali odpovědi, popř. v jakém procentu? (aneb: „Di do pr*ele, k čemu mi to je??“...)

30.7.2010 v 13:18 | Karma: 14,33 | Přečteno: 2005x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Soběhrd

Myšlení (hloubání...) x Demokracie a komerční principy

Tentokrát článek ve zcela jiném duchu, stylu i způsobu napsání... Zamýšlel jsem nechat svá „vážná témata“ o něco na později, pomalu..., až se tu „otrkám“, ale především až (samozřejmě pokud) získám nějaké čtenáře a budu vidět, že to skutečně může mít nějaký smysl... Tlachání „do větru“ nemám rád, a nemám vskutku ani nejmenší potřebu vylévat si do prázdna duši na internet, ani si nějak „honit ego“ apod. (o mých úvodních příspěvcích a jejich motivech si myslete, co chcete .-), mohli by být i z těchto [a jejich] pomezi-řádek jasné... [samozřejmě zkusit zaujmout, vyzkoušet si..., atd.]). Poslední článek pana Karla Drábka zde mne inspiroval k výlevu :-) – na téma vlastně trochu jiné (odvozené), než o jaký prostě v onom šlo. A je to – jak už je asi zřejmo – téma, které jsem samozřejmě nastolit se chystal...

29.7.2010 v 8:30 | Karma: 6,48 | Přečteno: 657x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Soběhrd

E-SeMeSková E-ro(man)tika…

V nepoznatelném návazu na první „dílo“ mé, dnes krátké zprávy textové, konkrétně -tikou zabarvené... (a nakonec i v ukázku něco z e-mailových, pro obohacení). Nuže... Kdysi jsem napsal třeba tuto:

28.7.2010 v 14:30 | Karma: 12,77 | Přečteno: 1340x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Soběhrd

Začíti blogovati, pravíš?

Povyprávění o tomto počinu a úvahách souvisivých... (zakrytě i cos o autoru). Jakožto základní kámen blogu drobet bobtnatější a exhibičně „opracovanější“ (úchylky narcisgrafomanské, dictumpuntičkářské i jiné bezuzdně rovnou obnažujíc v éter). Alternativně řečeno – prvotina s bezduchou veršovánkou v úvodu a nabubřelým textem diskutabilní stupidnosti následným, na téma „mé vidění fenoménu blog včera, dnes a zítra“. Ačkoli z hlediska globálního (filozofického, psychologického, sociologického či jiného) naprosto žádné rozebírání tématu „blog“ obecně ba ni nezasahuje a vlastně vůbec myšlenkový přínos má (pokud nějaký) opravdu zhola zanedbatelný, což mi ale pro počátek přišlo jakosi v pořádku...:-)

26.7.2010 v 9:56 | Karma: 11,36 | Přečteno: 902x | Diskuse| Osobní
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1552x
Kreativní individualista, chorobný perfekcionista, nenapravitelný filozofovač a Sisyfovský hledač absolutní moudrosti:-) (v každé oblasti a při zahrnutí rádoby zcela všech souvislostí a nuancí…). Bijec za ideje a principy z svého pátrání vzešlé, byť by i proti "zájmům" jeho stály. Též muzicivní rádobytvořič, rádobyplíhalovský kytarista, sem tam i textař.Dál třeba hokejovej gólman (a příl. organizátor podobně postižených amatérů pražských…), na stará kolena zvažovač (mírně skeptický) zahájení zhola nerentabilního studia (umělá inteligence) a věnování se muzice (což baví jej as nejvíc) – to vše nejl. při nějakés nenáročné práci (hledám:-))… Světapojetí vědeckého, stavu znovusvobodného (nabídky potěší.-)), profese vyhořele programátorské, věk "robě Husákovo". Budoucnazření chronicky sinusoidního (lehká maniodeprese nevylučitelná), majetek (funds, realty, childs [dle dostupných zpráv], HIV [dtto]) negativní. V diskuzích "vita.s".